Het groene dieet

 

You don't grow old by years, you grow old by food. The bottom line is not how much you know, the bottom line is how much you eat and what you eat. - Yogi Bhajan

 

 

Ons lichaam is in staat om zichzelf te genezen en gifstoffen worden normaal gesproken door het lichaam zelf verwijderd. Echter door een combinatie van stress, slechte voeding, alcohol, drugs, medicijnen en andere stoffen die we (via leidingwater) binnenkrijgen, overbelasten we ons lichaam zodanig dat het toxines op slaat.

Daarom is het goed zo nu en dan te vasten. Het voorjaar is de ideale tijd om te je lichaam te detoxen van de overtollige gifstoffen die we tijdens de winterperiode hebben opgebouwd.

Een detox werkt behalve of het fysiek ook op mentaal en emotioneel niveau. Organen zijn namelijk een opslagplaats voor emoties en stress. Tijdens het vasten staan we stil bij en worden we ons weer bewust van gewoonten en patronen die we steeds herhalen maar die ons niet dienen. Door deze patronen los te laten en er nieuwe gewoonten voor in de plaats te zetten vergroten we onze vitaliteit en zijn we in staat om weer meer van het leven te genieten!

Kundalini yoga biedt veel tools, yogasets, meditaties, en diëten om een gezonde levensstijl te ondersteunen. Een van die dieten is het groene dieet. Het groene dieet is een Ayurvedisch dieet, in het Westen geïntroduceerd door Yogi Bhajan. 

Het is geen standaarddieet dat gericht is op afvallen. Het komt uit de ayurvedische traditie en is bedoeld om het lichaam gezonder te maken. Maar door de verantwoorde recepten met veel groenten is het ook heel geschikt als je een paar kilo kwijt wilt. Daarnaast zul je je energieker en soepeler voelen, en kun je ook nog eens genieten van de smakelijke recepten!

De basis van het groene dieet bestaat uit groene groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel chlorofyl, de groene pigmentstof uit planten, waarvan bewezen is dat het gunstige effecten heeft. Chlorofyl wordt slecht geabsorbeerd in onze darmen en vormt daardoor een beschermend laagje dat schadelijke, kankerverwekkende stoffen uit de voeding wegvangt. Daarnaast maakt chlorofyl het bloed basischer, wat ervoor zorgt dat organen en lichaamsprocessen beter functioneren.

Volgens Yogi Bhajan is het groene dieet het meest effectief als je het 40 dagen achter elkaar volgt, maar je kunt er ook voor kiezen om het slechts een dag of enkele dagen te doen. Of er een traditie van te maken om bijvoorbeeld elke maand een groen weekend te houden. De periode van 40 dagen komt uit de kundalini yoga waarin oefeningen vaak gedurende 40 aaneengesloten dagen herhaald worden om negatieve gewoontes en blokkades te doorbreken.

Het groene dieet is goed voor elk type mens. Je hoeft niets van Yoga, Ayurveda of vegetarisch koken af te weten. Je kunt tijdens deze week ook gewoon je werk blijven doen. Tijdens het groene dieet hoef je jezelf niet hongerig te voelen omdat je zoveel mag eten en wanneer je maar wilt, zolang het maar groen is. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd hebt voor de yoga- en meditatielessen. Het beoefenen van de Kundalini yoga- en meditatiesets maken dat je de gifstoffen die in je lichaam vrijkomen zo snel mogelijk kwijt raakt.

“Food which sustains you will always give you more joy in life. Any food which pushes you is going to kill you.” - Yogi Bhajan

 

 

"Geluk is je geboorterecht"

Alle geluk is binnenin ons te vinden. Het is je natuurlijke staat van Zijn. Wanneer je je dat realiseert en ...

Community is the remedy

In social media wordt nogal eens de illusie gewekt dat je om spiritualiteit te kunnen ervaren, zou moeten afreizen naar ...

Strength of female sisterhood

According to Yogi Bhajan, a woman has 3 enemies: 1 comparing, 2 competing and 3 complaining. The moment as a ...