Community is the remedy

In social media wordt nogal eens de illusie gewekt dat je om spiritualiteit te kunnen ervaren, zou moeten afreizen naar verre oorden als India of bv Nepal en dat daar dan het geluk op je zou wachten.... Om dit beeld te onkrachten deel ik vandaag een anekdote over een gesprekje tussen Shiv Charan Singh en een van zijn leerlingen.

Om even kort een beeld van hem te schetsen: Shiv Charan Singh is momenteel een van de meest inspirerende spirituele leraren ter wereld. Hij is de grondlegger van de Karam kriya school, spiritueel counselor, auteur van verschillende boeken en biedt wereldwijd Karam Kriya en Kundalini yoga lerarenopleidingen aan.

Hem werd door een leerling de vraag gesteld waar hij in India in de leer was geweest om uit te groeien tot zo'n wijze man..... Zijn leerling reageerde nogal verbaasd toen Shiv Charan Singh antwoordde dat hij nog nooit in India was geweest... Waarop Shiv naar zijn hart wees en zei: "India is here, India is inside of me." Ieder mens verdient het om gelukkig te zijn en het spirituele pad is voor iedereen toegankelijk. Het heeft niets te maken met populariteit, of dat je dik of dun, hooggeschoold of laaggeschoold, jong of oud bent, veel of weinig Facebooklikes krijgt of dat je in Nepal, Volendam, Amsterdam of waar dan ook woont. Yogi Bhajan: "You have to do it here and now. Don"t go away from places, go away from your neurosis."

Een andere misvatting is dat je het spirituele pad alleen moet bewandelen. Het tegenovergestelde is waar. Community is belangrijk op het spirituele pad. Het is als een brug die nodig is om van het individuele naar het Universeel/ Hoger/Goddelijk bewustzijn te komen. Als de zomer voorbij is en de vogels weer naar het zuiden vliegen doen ze dat met honderden tezamen. Alleen zou het hen niet lukken. De groep zorgt er bv voor dat je niet te hoog en niet te laag vliegt en wanneer je weet dat er nog honderden met je mee vliegen geeft dat kracht.

Ik ben net klaar met mijn meditatie en maakte deze mooie foto vanaf mn balkonnetje in Mallorca. Het was fijn maar ik ben blij om straks weer thuis te komen en samen met andere yogi's de yoga te praktiseren. Lieve Facebook vrienden, zoek elkaar op in een traditie die bij jou past en die jou geestelijk voedt. Ik wens je een mooie dag toe!

"Sometimes each person's load can only be taken collectively. Collectively we can pull the weight. We have a collective strength in us, hand in hand, in friendship, in the love, and in the affection. Do not keep things to yourself and say, ‘I cannot.’ There is nothing you cannot do." - Yogi Bhajan 10/5/01

"The most courageous, and pious act of a human is to be with another human, because we are like stars in the sky, born at one time and space, to be ourselves.Everybody is our neighbor. All we have to do is say, “I am with you.” When you start being one with everybody, then you are actually with God, because if you cannot see God in all, you cannot see God at all." -Success and the Spirit

Recente artikelen

Strength of female sisterhood

According to Yogi Bhajan, a ...

"Geluk is je geboorterecht"

Alle geluk is binnenin ons ...